Fysiek goud

Fysiek goud is in feite tastbaar goud. Dit zijn onder andere gouden munten, goudbaren, -zegels en goudstaven. Hierover meer uitgebreid uitleg.
Laatst bijgewerkt: 27-04-2024

Fysiek beleggen in goud

Om te beginnen starten we met de uitleg van fysiek goud beleggen. Dit betekent dat je daadwerkelijk in goud, waaronder munten, goudstaven of andere goudproducten gaat investeren. Je verwerft het of houdt het in bezit. Dit heeft als voordeel dat het een meer tastbare vorm van beleggen wordt ten opzichte van elektronische of papieren vormen, waaronder goud-ETF’s (Exchange Traded Funds) of goudmijnaandelen.

Om wat voorbeelden te geven hebben we wat manieren voor je opgesomd.

Investeren in gouden munten

Er zijn veel landen die gouden munten slaan met verschillende waarden en ontwerpen.

De gouden standaard is een muntstelsel waarin de economische berekening een vast gewicht aan goud is. Wanneer meerdere landen eenzelfde vaste rekeneenheid hanteren, worden de wisselkoersen tussen verschillende nationale valuta in feite vastgelegd en ontstaat er een vaste wisselkoers.
Er zijn er een tal van bekende munten. Hieronder de meest bekende varianten:

1. Amerikaanse Eagle; de bekendste munt ter wereld met hierop een afbeelding van een adelaar en op de andere zijde Lady Liberty.
2. Canadese Maple Leaf; dit is de puurste munt met een zuiverheid van 99,99%.
3. Chinese Panda; een unieke munt doordat China ieder jaar nieuwe ontwerpen met reuzenpanda’s introduceert. Deze laatste munt is veelal gewild onder verzamelaars, waardoor het zomaar een topbelegging kan worden.
4. Zuid-Afrikaanse Krugerrand; wereldwijd de eerste beleggingsmunt met op de ene zijde een portret van Paul Kruger, een voormalig president en op de andere kant een springbok.

Investeren in goudstaven

Een ander voorbeeld is het investeren in goudstaven. Dit brengt een wat kinderlijk gevoel met zich mee wanneer je dit nog enkel in stripboeken als de Donald Duck geïllustreerd hebt gezien, maar zijn wel degelijk het investeren waard in de echte wereld. Goudstaven zijn er in talloze formaten en gewichten. Variërend van 1 grams zegels tot zware staven van een kilo. Let hierbij wel op dat je alleen juist gecertificeerde producten koopt. Goudstaven voorzien van een LBMA certificering hebben een waarde gebaseerd op gewicht en zuiverheid. LBMA staat voor London Bullion Market Association. De vereniging voor de Londense markt voor edelmetalen. (zie: https://www.lbma.org.uk/)

Deze internationale branche-organisatie houdt zich bezig met de handel in edelmetalen en dan met name de focus op goud en zilver. Middels deze stempel verkrijgen goud- en zilverraffinaderijen goedkeuring door te voldoen aan de gestelde normen en specificaties die door de vereniging zijn vastgesteld.
De kwaliteitsnormen omvatten niet alleen de kwaliteit en zuiverheid van de goudstaven, maar ook het productieproces, traceerbaarheid grondstoffen, ethische verantwoording en het naleven van milieuregels.

Het voornaamste doel van deze certificering is het verhogen van de integriteit en het meer transparant maken van de goudindustrie. Op die manier krijgen kopers en beleggers meer vertrouwen in de kwaliteit van de edelmetalen op de markt wereldwijd. Het natrekken van de stempel of het merkteken is essentieel om te weten of de aan te kopen producten goedgekeurd zijn.

Goudstaven zijn te koop bij erkende metaalbedrijven en muntwinkels.

Beleggen in goudbaren

Naast goudstaven zijn er ook goudbaren waarin je kunt beleggen. Een goudbaar is over het algemeen iets kleiner dan een goudstaaf en liggen qua gewicht rond de 1 – tot 100 gram. Ze zijn voorzien van een merknaam gedrukt door de raffinaderij waar ze geproduceerd zijn.
Tot slot zijn er nog de combi-bars te classificeren in goudbaren. Deze zijn op te delen in kleinere hoeveelheden, zodat er niet met het complete gewicht gehandeld hoeft te worden.

Met name deze twee laatstgenoemde opties zijn een goed alternatief voor de kleinere portemonnee of het instappen zonder extreme opstartkosten. Ook hierbij geldt dat je op moet letten dat de LBMA certificering niet ontbreekt. Een term die hiervoor ook gebruikt wordt, is Good Delivery en staat voor deze reeks regels die de LBMA oplegt.

Beleggen in sieraden

Een andere manier waarop je in goud kunt beleggen zijn sieraden.
Veel mensen bezitten wel een erfenis van een overleden oudtante of oma met een gift oud goud. Deze broches of kettingen kunnen een mooi onderpand voor je belegging bieden, wanneer er geen emotionele waarde mee gemoeid is uiteraard.
En mocht je toch geen geërfd juwelenkistje bezitten, kun je uiteraard ook gouden sieraden aankopen. Let daarbij wel op dat de kosten van het maken, worden afgetrokken van de waarde.

Investeren met goudrekeningen

De laatstgenoemde manier is een goudrekening. Dit wil zeggen: Een bank of andere financiële instelling biedt je de mogelijkheid om goud aan te kopen en beheert en bewaard deze goudrekening veilig in een kluis. Zelf in bewaring houden is natuurlijk mogelijk, maar wanneer je dit niet thuis kan of wil bewaren is het ergens in beheer houden vaak de beste optie.

Deze aandelen zijn discreet en anoniem te verkrijgen om de veiligheid te waarborgen en zijn daarnaast verzekerd doormiddel van gemonitorde verzending. Waardetransporteurs voorzien van beveiligd vervoer zorgen ervoor dat goud verplaatst kan worden.