Goud is een van de meest zekere beleggingen, zeker in deze economisch onzekere tijden, maar naast goud zijn er een aantal andere veilige fondsen waarin je kunt beleggen. Het gaat bij de dadelijk gegeven voorbeelden voornamelijk om beleggingen met een lager risico of een meer waardevaste eenheid, waardoor ze een interessante overweging kunnen zijn.
De meest bekende manier om je geld te beleggen is de wegzet van spaarrekeningen of deposito’s. Deze banken bieden een veilig maar enigszins laag rendement, waardoor je stagmatisch kunt groeien maar met een langer tijdsbestek. Ideaal wanneer je je geld te tijd kunt geven, zoals een extraatje als oudedagvoorziening. Spaarrekeningen en deposito’s zijn een veilige optie doordat ze FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) verzekerd zijn tot een bepaald bedrag.
Obligaties van grote kredietwaardige bedrijven of stabiele overheden zijn over het algemeen de veiligste belegging. Hieronder vallen ook de T-bills, die ook wel schatkistpapier genoemd worden. Dit zijn als het ware fondsen die kortlopende schuldbewijzen met termijnen van enkele dagen tot een jaar genereren. Doordat ze een minimaal kredietrisico hebben, zijn dit veilige keuzes binnen de beleggingsvormen die er zijn. Geldmarktfondsen investeren in korte termijn schuldbewijzen om zo contant geld even in bewaring te houden om bijvoorbeeld liquiditeit te creëren. Deze zijn vooral populair onder beleggers die opzoek zijn naar stabiliteit en liquiditeit in hun beleggingsportefeuille.
Er zijn een aantal fondsen onder te verdelen. We zullen er nog een aantal dieper uitlichten om je een beetje wegwijs te maken in de verschillen van aanbieders.
Certificaten van Deposito fondsen doen ook hun belegging in kortlopende schuldbewijzen doormiddel van banken. Dit gaat gepaard met een vaste looptijd en een vooraf opgestelde rente.
Een ander fonds voor een kortlopende schuldtitel is Commercial Paper. Een schuldbewijs uitgegeven door bedrijven om zo voor een kortlopende periode financiering te verstrekken.
Met Repurchase Agreements verkoopt de belegger een effect met de verplichting deze later terug te kopen voor een afgesproken prijs.
Voor andere kortlopende schuld is Prime Money Market een aanbieder. Hieronder vallen meerdere schuldtitels, waaronder hoogwaardige liquide effecten als schatkistpapier en commercieel papier. Eurodollarfondsen zijn weer geschikt voor beleggers die graag meer diversificatie in internationale beleggingen willen bezitten. Deze beleggingsfondsen zijn vaak dollar-gerelateerd, vandaar dat je je goed moet verdiepen in de bijkomende zaken als kostenstructuur, risicoprofiel en je doelstelling van zo’n fonds. Bepaal voor jezelf wat je doel is voor deze belegging. Verschillende redenen kunnen zijn valutablootstelling, portefeuille diversificatie, inkomen, kapitaalgroei of een combinatie. Mocht je een voorzichtige belegger zijn, kan een eurodollarfonds een stabiliserend onderdeel zijn van je portefeuille.
Maar hoe begin je daadwerkelijk met het beleggen?
Om hiermee te starten dien je een plan te maken en een beleggingsrekening te openen. Dit doe je bij een financiële instelling zoals bank, broker of beleggingsplatform die deze fondsen aanbiedt.
Bespreek hiermee je spaarplan. Wil je bijvoorbeeld sparen voor pensioenopbouw, een huis of wil je gewoon extra wat inkomsten?
Selecteer dan een beleggingsfonds die bij je doelen en profiel aansluit. Zo zijn er verschillende soorten fondsen, zoals de geldmarkt-, aandelen-, obligatie-, sector- en gemengde fondsen.
Bepaalde fondsen waaronder bijvoorbeeld geldmarktfondsen zijn meer korte termijn gerelateerd met weinig risico’s, terwijl aandelenfondsen beter werken op de langere termijn en een hoger risico bezitten. Om achter de beste match te komen voer je een onderzoek uit om meer te weten te komen over de prestaties, kosten en de beheerders van de verschillende soorten fondsen. Kijk hiervoor naar eerder voorgevallen rendementen en strategieën.
Bepaal vervolgens je doel en risicobereidheid.
Heeft je voornaamste intrede te maken met de valutablootstelling van de dollar? Dan dien je ook de valutarisico’s in acht te nemen. De wisselkoersschommelingen kunnen namelijk voor je investering van invloed zijn op de waarde. Speculeren is een onderdeel van deze belegging maar wanneer je dit goed inschat, heeft een waardestijging van de dollar een positief effect op je rendement. Let echter wel op de kosten als beheerskosten (expense ratio) en eventuele transactiekosten die een fonds je kan aanrekenen. Hoe lager deze kosten, hoe meer lange termijn winst je er zelf uithaalt. Leer daarbij de belastingimplicaties te begrijpen. Sommige fondsen zijn ook belasting efficiënter dan andere doordat belastingen op de inkomsten anders belast worden.
Een volgende aandachtspunt gaat naar de marktomstandigheden. Met een beetje inzicht in de economische ontwikkelingen op de internationale markt, kun je beter inschatten wat er speelt en aan zal komen. Zo kun je tijdig reageren en indien nodig actie te ondernemen om risico’s te beperken.
Wanneer je als hoofddoel hebt je portefeuille te diversifiëren is het raadzaam om in meerdere fondsen te beleggen. Dit om je risico te spreiden, maar diversificatie kan ook de impact van een verliesgevende activa verminderen. Bij de spreiding is regelmatig geld toevoegen zeker de overweging waard. Het periodiek beleggen maakt het effect van marktschommelingen minder hevig.
Maar mocht een activa blijvend slecht presteren door een marktbeweging, kun je ervoor kiezen je portefeuille te herbalanceren. Hier kun je natuurlijk ook advies voor inwinnen bij je financieel adviseur of broker. Deze kan je helpen om te evalueren of je beleggingsdoelen nog relevant zijn en indien nodig een nieuwe strategie opstellen.
Wanneer je beleggingsfondsen winstgevend zijn en dividend of rente uitkeren, kun je de overweging maken deze opbrengsten te herinvesteren om je portefeuille te laten groeien en je diversiteit uit te breiden.
Beleggingsfondsen zijn over het algemeen bedoeld voor een lange termijn visie. Probeer niet te snel te reageren op korte-termijnmarktfluctuaties en houd je aan je opgestelde beleggingsplan.
Ben je toch wat onzeker over wat voor jou het beste fonds is of twijfel je hoe je financiën ervoor staan, laat je dan persoonlijk adviseren in de voor jou beste aanpak door link
Weet wel dat alle vormen van beleggen risico’s met zich meebrengen. Maar met een dosis kennis en discipline is beleggen een leuke vorm van inkomsten genereren. Soms met wat geduld, soms met wat geluk.
Na de begrippen wat opheldering te hebben gegeven, ben je vast benieuwd hoe je snel in de praktijk kunt starten met het beleggen in een van deze fondsen. Dit is als net startende belegger best spannend, dus om het overzicht te bewaren van alle genoemde zaken hebben we een stappenplan opgesteld om samen te vatten wat je te doen staat wanneer je aan de slag wilt gaan met een van deze beleggingen.
- Bepaal je beleggingsdoelen
Bepaal voor jezelf het doel waarvoor je spaart en de looptijd - Bepaal je risicobereidheid
Hoog of laag rendement, kort of langetermijnvisie - Onderzoek en educatie
Leer de economische markt kennen en lees je in om de basisprincipes van beleggen te begrijpen - Maak een beleggingsplan
Stel je spaarplan op en schakel eventueel financiële hulp in via link op beleggeningoud.com - Kies een beleggingsrekening
Kies waar je je rekening wilt beheren - Selecteer fondsen
Welk fonds of welke fondsen zijn het meest geschikt voor je doelen. Indien gewenst kun je je portefeuille later weer diversifiëren - Houd rekening met kosten
Kijk naar de winstgevendheid van je activa, dienst bijkomende kosten en de fluctuaties om eventueel je portefeuille te herbalanceren - Blijf op de hoogte
Let op de ontwikkelingen waarbinnen je beleggingen zich bevinden en onderneem stappen als dat gewenst is.